Mákos kalácska

mákos kalácska

Dátum

2021.03.15.
}

Előkészület:

Kb. 1 óra

}

Sütési idő:

50 perc

Hozzávalók:

Az élesztő felfuttatásához:
2dl tej
1 tk cukor
3 dkg élesztő
2 ek liszt

A tésztához:
600 gr liszt
1tk só
5dkg cukor
2 dl tejszín
1 tojás sárgája

Töltelékhez:
4 dl víz
20 dkg cukor
fahéj
szegfűszeg
500 gr darált mák
1 citrom reszelt héjja
100 gr aszalt meggy

 

Elkészítési mód:

2 dl tejet meglangyosítjuk, beleszórunk 1 teáskanál cukrot és belemorzsoljuk a 3 dkg élesztőt. Elkeverjük, majd a tetejére szórunk 2 evőkanál lisztet és 10 -15 percre félretesszük.
Tálba szitáljuk a 600 g lisztet, hozzáadjuk 1 tk sót, 5 dkg cukrot és alaposan elvegyítjük. A közepébe mélyedést készítünk, ide öntjük a 2 dl tejszínt, 1 tojássárgáját és a közben felfutott élesztős tejet.

Dagasztani kezdünk. Amikor a tésztánk összeáll szobahőmérsékleten 40-45 perc alatt duplájára kelesztjük.

Elkészítjük a tölteléket. 4 dl vizet, 20 dkg cukrot kis fahéjjal, szegfűszeggel együtt lábasba tesszük, felforraljuk, majd lassú lángon kissé besűrítjük, azaz szirupot készítünk.   500 g ledarált mákot tálba tesszük, hozzáadjuk a citrom reszelt héját és 100 g aszalt meggyet. Lassan hozzáöntünk annyi szirupot, hogy kenhetőállagú legyen a töltelékünk. Alaposan elkeverjük, majd kihűtjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 60 x 40 cm nagyságú téglalapot nyújtunk belőle. Rákenjük a tölteléket és a rövidebb oldalától kezdve feltekerjük, mint a bejglit. Egy éleskéssel 6 egyforma darabra vágjuk, majd ezeket egymás mellé helyezve egy nagy tűzálló tálba helyezzük. Egy ruhával letakarjuk és 30 percig kelni hagyjuk.

A sütőt ezalatt 180 fokra előmelegítjük. A megkelt tésztát a forró sütőbe toljuk és kb. 50 perc alatt készre sütjük. Jobb ha van a tetején valamiféle fedő, mert akkor idő előtt nem ég meg a teteje.

A kész kalácsot a formával együtt rácsra tesszük, 10 percig a formában hagyjuk, majd kivesszük és kihűtjük.

Kategóriák

Kövess a Facebook oldalamon is!