Szaftos, ízletes lasagne

lasagne
n

Kategória

Dátum

2021.03.15.
}

Előkészület:

Kb. 1 óra

}

Sütési idő:

30 perc

Hozzávalók:

 A sofritto-hoz: 
2 répa
2 zeller
1 csomag petrezselyem
8-10 gerezd fokhagyma
olíva olaj

Az alaphoz:
1 fej apróra vágott vöröshgyma
sofritto
70 dkg darált hús

bors
kakukkfű
700 ml paradicsomszósz
1-2 dl vörösbor

Besamellhez:
10 dkg vaj
2 ek liszt
fél liter tej

bors
szerecsendió

A továbbiakban:
vásárolt lasagna tészta
mozarella sajt
parmezán sajt
kis fehér bor vagy víz

Tálaláshoz:
olívaolaj és balzsamecet, esetleg rukkola

Elkészítési mód:

Először is csinálok egy nagyobb adag SOFRITTO-t. Ez az a klasszikus olasz zöldségalap, amely nagyon sokfajta étel ízét gazdagítja.

2 répát, fél zellert, 1 csomag petrezselymet, 8-10 gerezd fokhagymát beteszek egy aprítógépbe és jókora mennyiségű olivaolajjal összedolgozom.
Igazából a mai lasagne-hoz csak 2 evőkanál szükséges ebből az alapból, a többit kis adagokban le lehet fagyasztani.

Tehát olivaolajon fonnyasztok 1 fej apróra vágott hagymát, majd megpirítom rajta a Sofritót, rádobok 70 dkg darált húst. Sózom, borsozom és egy kevés kakukkfűvel ízesítem. Amikor jól átpirult, ráteszek 700 ml-nyi paradicsomszószt és hosszan, akár 40 percen át lassú tűzön összefőzöm. Érdemes egy-két deci vörösborral is testesíteni a ragut.

Közben készítek egy besamellt. 10 dkg vajat olvasztok, megszórom két evőkanál liszttel, kicsit átpirítom és felöntöm fél liter tejjel. Besűrítem. Sóval, borssal szerecsendióval fűszerezem.

Kezdődhet a régetegezés: A tepsi aljára öntök a besamellből, ráhelyezem a tésztalapokat, majd egy adag hús, szeletekre vágott mozarella és egy kis reszelt parmezán. Majd újra tésztalapok, besamell, hús és reszelt parmezán. Utolsó sor tésztalap, mjad besamellel zárunk. Egy cseppnyi fehér borral, vagy vízzel biztosítjuk a párát (fél dl) és 180 fokon 30 percen át sütjük. Olivaolajjal és balzsamecettel megkínált rukkolával tálaljuk.

Kategóriák

Kövess a Facebook oldalamon is!