Tökmagos kalács

Dátum

2021.03.15.
}

Előkészület:

Kb. 1 óra

}

Sütési idő:

40-45 perc

Hozzávalók:

Tészta:
90 dkg liszt
10 dkg vaj
6 dl zsíros tej
2 tojássárgája
4 dkg élesztő
1 ek. cukor
1 tk. só
1 dl olaj

Töltelék:
35-40 dkg darált tökmag
20 dkg cukor
kb. 15 dl tökmagolaj
1 tojás a kenéshez

Elkészítési mód:

Az átszitált langyos lisztbe elmorzsoljuk a vajat.. A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, egy nagy kanál cukor kíséretében és felfuttatjuk. A felfutott élesztős tejbe belekeverjük a tojássárgákat és a sót, majd hozzáadjuk a liszthez. Jöhet a dagasztás!
Amikor már egyszer összeállt a tésztánk, akkor adjuk hozzá az olajat és újabb dagasztás után az első hólyag megjelenéséig a tésztán-dagasztjuk. 40 percig kelesztjük,a tészta tetejét kicsit beolajozzuk.

Egy megfelelő nagyságú nyújtó felületen kör alakúra nyújtjuk.(kb 50 -60 cm átmérűjű kör) Ezután a kinyújtott tészta körfelületének felénél, kifelé bevagdossuk a tésztát. A kör közepére megy a szétkent töltelék egy nyolcada, majd ráborítjuk aközepére az egyik cikkelyt, utána, megkenjük a következő nyolcaddal, ismét beborítjuk a tölteléket a következő cikkellyel és így továvv, amíg mind a nyolc cikkellel megvagyunk.

Egy cipó formájú tészta lesz, amit megkenünk felvert tojással 8 egyenlő részre bevágjuk a tetejét, majd kivajazott-lisztezett sütőlemezen v. tepsiben. 180 fokos,alsó-felső állású sütőben 40-45 percig sütjük.

Kategóriák

Kövess a Facebook oldalamon is!